Andrzej Wydrzyński - Słońce krąży wokół ziemi : Tragedia w 2 aktach z towarzyszeniem klarnetu / Państwowy Teatr "Wybrzeże". (Państwowy Teatr "Wybrzeże", 1958)
Program teatralny prapremiery w Teatrze Wielkim w Gdańsku 12.08.1958 r. Reżyseria i inscenizacja: Tadeusz Żuchniewski, scenografia: Janusz Adam Krassowski, kierownik literacki: Walerian Lachnitt.