Ansicht des Lazaretts am Olivaer Tor (1850)
Przedstawia widok zespołu szpitala przy Bramie Oliwskiej w Gdańsku, wzniesionego na terenie zburzonego Młodego Miasta, poza obwałowaniami miejskimi, przed Bramą św. Jakuba, a wyburzonego w 1910 r.