Ansicht des Lazaretts am Olivaer Tor ([Gdańsk, 1850)
Przedstawia widok zespołu szpitala przy Bramie Oliwskiej w Gdańsku, wzniesionego na terenie zburzonego Młodego Miasta, poza obwałowaniami miejskimi, przed Bramą św. Jakuba, a wyburzonego w 1910 r.
Aut. nieznany, niesygnowany. Miejsce powst. i data na podstawie tematu przedst. i podanej bibliogr.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014
Keywords: Kościół św. Jakuba (Gdańsk, Polska).; Gdańsk (Polska) -- 19 w. -- widoki; Gdańsk (Polska) -- w sztuce