Analiza znaczenia słów "prawda" w "Veritatis splendor" (1993) i "życie" w "Evangelium vitae" (1995) / Dorota Śliwa. - Śliwa, Dorota (1958- ).
1. Podstawy metodologiczne analizy językoznawczej wyrazów "prawda" i "życie". 1.1. Koncepcja znaku językowego na podstawie metafizyki realistycznej. 1.2. Metoda analizy wyrazów w korpusie tekstów encyklik. 2. Słowa Jana Pawła II o prawdzie w encyklice "Veritatis splendor" (VS). 3. Słowa Jana Pawła II o życiu w encyklice "Evangelium vitae" (EV).