Ex Libris Prof. Dr. J. Morzycki jmns. - Jmns (1946)
Przedstawia w obramowaniu żaglowiec na wzburzonych falach, nad którym przelatuja ptaki, z prawej strony palma. Nad wyobrażeniem wyryty napis: Ex Libris, u dołu pod wyobrażeniem: Prof. Dr. J. Morzycki, sygn. aut. i data.