Dokąd odchodzą parasolki / Afonso Cruz ; przełożył z języka portugalskiego Wojciech Charchalis. - Cruz, Afonso (1971- ). (Dom Wydawniczy Rebis, 2018)
Powieść kończy apendyks: Urywki perskie (Anonim, I w. po hadżrze - zebrał i wybrał Téophile Morel).