Jakuba Michałowskiego, wojskiego lubelskiego a późniéj kasztelana bieckiego Księga pamiętnicza / z dawnego rękopisma będącego własnością Ludwika Hr. Morsztyna wyd. staraniem i nakł. C. K. Towarzystwa Naukowego Krakowskiego ; [przedm. Antoni Zygmunt Helcel]. - Helcel, Antoni Zygmunt (1808-1870); Michałowski, Jakub (1612-1663) (Zabytki z Dziejów Oświaty i Sztuk Pięknych, 1864)
Zbiór listów różnych aut. i innych źródeł z lat 1647-1655.