In effigiem Clariss. Viri, Dn. Henrici Nicolai, Theologi, Philosophi eximij, etc. - Hondius, Willem (ok. 1597-ok. 1658); Gartner, Andreas (czynny 1572) ([Polska], 1650)
Przedstawia Heinricha Nicolai, w półpostaci 3/4 w prawo, głowa na wprost, w owalnej ramie - w lewej ręce książka, prawa spoczywa na dole ramy, przekraczając ją. Owal portretu na prostokatnym tle.
Pod polem kompozycji tytuł.
Poniżej sześciowersowy wiersz łaciński. Inicjał F. Rotgerus zum Bergen, Regins Secteratius haereditarius in Brasneken, Anno 1650 Regiomonti.
Poniżej po lewej informacja o autorze i autorze wzoru.
Keywords: Gdańszczanie; Portrety; Grafika polska; Grafika holenderska