Aussicht vom Paulsberge zu Pelonken bei Danzig A. L. Randt. - Randt, August Lobegott (1794-1859) (1854)
Przedstawia widok ze wzgórza zwanego Paulsberg na Polankach w Gdańsku, na którym znajdowała się platforma widokowa. U jego stóp posiadłość podmiejska nadburmistrza Gdańska, Joachima Heirnricha von Weichkmanna, pełniącego ten urząd w latach 1817-1850. W oddali zarysowuje się sylweta pocysterskiego zespołu klasztornego w Oliwie, pałacu poopackiego i kościoła św. Jakuba na tle Góry Pachołek. Dalej widoczne są jeszcze: zabudowa Stawowia i Sopotu. Horyzont zamykają wody Zatoki.