Federico Garcia Lorca - Dom Bernardy Alba : Dramat kobiet z hiszpańskiej wsi w 3 aktach / Państwowy Teatr "Wybrzeże". (Państwowy Teatr "Wybrzeże", 1957)
Program teatralny premiery w Teatrze Wielkim w Gdańsku 19.01.1957 r. Reżyseria: Walerian Lachnitt, scenografia: Marian Kołodziej, kierownik muzyczny: Wanda Dubanowicz.