[7. 10. 21 Stand : Oben auf Bastion Maidloch : Blick vom Bastion Maidloch in der Richtung nach Jesuiterschanze] (s. n., 1921)
Przedstawia widok z Bastionu Żubr w kierunku południowo-zachodnim. Na pierwszym planie widoczny most kolejowy nad opływem Motławy, w głębi stacja towarowa, 07. 10. 1921 r.