Dom gdański i jego mieszkańcy : od późnego średniowiecza do połowy XIX wieku. 1, Przed progiem - Kizik, Edmund (1960- ).; Barylewska-Szymańska, Ewa.; Grulkowski, Marcin; Kościelak, Sławomir (1962- ).; Kriegseisen, Anna.; Maciakowska, Zofia; Skibiński, Franciszek; Szymański, Wojciech (historyk sztuki).; Muzeum Gdańska; Polska Akademia Nauk. Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla (Gdańsk : Muzeum Gdańska ; Warszawa : Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk, 2025)
Publikacja przedstawia historię domów gdańskich oraz ich mieszkańców od późnego średniowiecza do połowy XIX wieku. Zawiera szczegółowe analizy architektoniczne, społeczne i historyczne, ukazując rozwój budownictwa miejskiego, zmiany w strukturze społecznej oraz wpływ urbanizacji na życie codzienne. Książka jest efektem pracy zespołu badaczy, którzy zgłębiają różnorodne aspekty życia w Gdańsku, w tym architekturę, planowanie przestrzenne i socjologię. Jest to wartościowe źródło dla osób zainteresowanych historią miast, architekturą oraz społeczeństwem w kontekście polskim i europejskim.
The publication explores the history of Gdańsk houses and their inhabitants from the late Middle Ages to the mid-19th century. It provides detailed architectural, social, and historical analyses, highlighting the development of urban construction, changes in social structures, and the impact of urbanization on daily life. The book is the result of collaborative research by a team of scholars who delve into various aspects of life in Gdańsk, including architecture, spatial planning, and sociology. It serves as a valuable resource for those interested in urban history, architecture, and society within the Polish and European context.
Współfinansowanie: MCR S.A.
Keywords: 1401-1500; 1501-1600; 1601-1700; 1701-1800; 1801-1900; Architektura niemiecka; Architektura polska; Budownictwo miejskie; Budownictwo mieszkaniowe; Detal architektoniczny; Fasada; Infrastruktura miejska; Krajobraz miejski; Ludność miejska; Miasta; Planowanie przestrzenne; Prawo budowlane; Prawo miejskie; Własność; Gdańsk (woj. pomorskie); Monografia; Praca zbiorowa