Bezdomne, bo domowe : kilka pytań o troskę i władzę w relacji człowieka i innych zwierząt - Kostecka, Maja (1983- ). (2018)
Psy bezpańskie i psy wolnożyjące; bezpańskie i wolnożyjące koty; syllogomania - gdy opieka wyrządza krzywdę; troska jest rodzaju żeńskiego; etyka troski w nierównej relacji człowieka i zwierząt; logika troski a zwierzęta towarzyszące; troska i władza, zwierzęta towarzyszące - pozaludzka awangarda w ludzkim świecie; bezdomne, bo domowe.
Tytuł nagłówkowy.
Bibliografia na stronach 318-321.