Johannes Hevelius Elisabeth verehl. Hevelcke. ([Gdańsk], 1750)
Przedstawia portret podwójny Jana Heweliusza z żoną, ujęty w dwa popiersia w medalionach z ornamentem roślinnym na tle ciemnego tła z kwiatami.
W prawym dolnym rogu kompozycji sygnatura autora pierwowzoru: J. G. Krieger fecit.
Miejsce i czas powstania na podstawie języka, tematu i techniki.
Autor nieznany, praca niesygnowana.
Keywords: Heweliusz, Jan -- (1611-1687) -- portrety