Die St. Nicolai (Dominikaner) Kirche - Greth, Julius Gotthard Beniamin (1824-1903).; Kanter, Constantin Gustav (1809-1866).; Theodor Bertling (Gdańsk). (Danzig : Verlag von Theodor Bertling in Danzig ; Marienwerder : Druck v. C.G. Kanter, 1856)
Przedstawia widok fasady kościoła św. Mikołaja przed przebudową w 1860 r.
Sygn. i dat. w prawym dolnym rogu w polu kompozycji: "JG M.56"; w lewym dolnym rogu pod kompozycją: "Gez. u: lith. v. Jul. Greth"; po prawej: "Druck v. C.G. Kanter in Marienwerder"; pośrodku: "Verlag von Theodor Bertling in Danzig"; poniżej: "DIE ST. NICOLAI {DOMINIKANER} KIRCHE."; po lewej nad kompozycją: "Danziger Bauwerke"; po prawej: "N° XI".
Ilustracja nr 11 z: Danziger Bauwerke [...], Danzig 1858.
Rysunek przygotowawczy wykonany z natury w 1856 r., odbicie w 1858.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014
Keywords: Bazylika św. Mikołaja (Gdańsk, Polska) -- w sztuce; Gdańsk (Polska) -- 19 w. -- widoki