Aussicht auf das Grüne Thor und das Grüne Brükke - Randt, August Lobegott (1794-1859). (Gdańsk, 1856)
Przedstawia widok Motławy z Zieloną Bramą w Gdańsku z pomostu Wyspy Spichrzów, wykonane według rysunku z 1820 r.
Sygnatura po prawej w polu kompozycji u dołu brązowym tuszem: "A. L. RANDT".; poniżej kompozycji po lewej czarnym tuszem: "1820 nach der Natur., po prawej: 1856."; u dołu pośrodku: "DANZIG". Na odwrocie czarnym tuszem: "Danzig/ Aussicht auf das Grüne Thor und das Grüne Brükke,/ auf die Häuser von der Langen Brücke längst der Mott/lau, das Frauenthor und das Krahnthor. - Standpunkt/ bei dem Scheffelspeicher neben der Kuhbrücke./ Nach der Natur gezeichnet im 1820 von/ Aug. Lob. Randt".
Tyt., sygn. aut., miejsce wyd. i data zawarte w podpisie.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014