Ex Libris Julia Mękicka : Nic przyjemniejszego jak wszystko poznawać / Józef Wanag. - Wanag, Józef (1921-1987) (1985)
We fragmencie świątyni greckiej fragment mapy Morza Czarnego z półwyspem Krym, napisy nazw geograficznych w języku polskim i greckim. U dołu tablica z napisem grecko-polskim: Nic przyjemniejszego jak wszystko poznawać. Napisu góry: Ex Libris, wzdłuż prawej krawędxzi Julia Mękicka. Sygnatura artysty w obrębie kompozycji, pod wyobrażeniem ołówkiem autograf artysty, symbol techniki graficznej i data.