Heiligenbrunn bei Danzig - Randt, August Lobegott (1794-1859). ([Gdańsk], 1854)
Przedstawia widok na Świętą Studzienkę pod Gdańskiem w 1852 r. (obecnie w granicach miasta).
Sygnatura w polu kompozycji, po prawej u dołu czarnym tuszem: "A.L. Randt", po lewej poniżej kompozycji: "N. d. Natur 1825", po prawej: "1854"; pośrodku poniżej: "HEILIGENBRUNN"; poniżej: "BEI DANZIG"; na odwrocie czarnym tuszem: "Aussicht auf Heiligenbrunn, Langfuhr, Neuschottland, / Schellemühle, die Weichsel, Weichselmünde, Neufahrwasser / und die Ostsee, von einem seitwärts der Königshöhe / nach Königsthal führendem Bergrücken. Nach der Natur gezeichnet im ( ) Aug. Lob. Randt.".
Miejsce powstania na podst. działalności aut. i tematu.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014
Keywords: Gdańsk (Polska) -- 19 w. -- widoki; Gdańsk (Polska) -- w sztuce