Bielenie chaty / W. Waśkowski. - Waśkowski, Wacław (1902-1975) (1956)
Przedstawia scenę bielenia wapnem wiejskiej chaty. Pracę wykonują dwie kobiety i chłopiec. Przed domem zgromadzono wyniesione z wnętrza meble i sprzęty.