Ex Libris Gustawa Morcinka / SZ. - Zgaiński, Stanisław (1907-1944) ([wydawca nieznany], 1937)
Prostokąty ułożone w kształt przydrożnego krzyża, na daszku napis: Ex Libris, pośrodku górnik z kilofem przy pracy i napis: Gustawa Morcinka, po bokach z lewej drewniany kościółek, po prawej kominy fabryczne. Sygnatura artysty w obrębie kompozycji.