Ex Libris E. Strzyżewski - Barylski, Wojciech (1929-1999).; Strzyżewski, E. ([Miejsce nieznane] : [wydawca nieznany], 1959)
W centrum kompozycji syrena z podwójnym zawiniętym ogonem, w jedej ręce trzyma paletę, w drugiej pędzel. Napis w ramie okalającej kompozycję. Inicjały autora u dołu po prawej stronie.
Podpis autora i data pod kompozycją.
Keywords: Strzyżewski, E. -- ekslibris; Ekslibris polski -- 1945-1970.