Theoria i praxis (kontemplacja i działanie) : szlakiem Grzegorza z Nazjanzu / Tomáš Špidlik ; tł. Jan Sergiusz Gajek. - Špidlik, Tomáš (1919-2010)
1. Problem chrześcijański. 2. Praxis i theoria w filozofii greckiej. 3. Rozróżnienie terminologiczne: theoria i praxis. 4. "Theoria duchowa" w znaczeniu chrześcijańskim. 5. "Praxis duchowa". 6. Dwuznaczność w korelacji obu terminów. 7. Oczyszczenie poprzedza oświecenie; Droga oczyszczająca prowadzi do drogi oświecającej. 8. Jedność między ascetyką i mistyką. 9. Cnoty prowadzą do poznania. 10. Miłość (caritas) jest matką poznania. 11. Od tego, co widzialne, do poznania niewidzialnego. 12. Teologia "czasu i wieczności". 13. Życie kontemplacyjne i życie "aktywne". 14. Ora et labora. 15. Cały człowiek wchodzi w relacje z Bogiem.