Ex Libris Richard Knittel E. R. W. - Weiss, Emil Rudolf (1875-1942) (1898)
Przedstawia żaglówkę z wydętym żaglem płynącą po wzburzonych falach, na żaglu napis: Sciens Ama, wokoło ornament z kwiatów tulipanów. U góry napis: Ex Libris, u dołu w ramce: Richard Knittel, przy prawej krawędzi pionowo inicjały aut. i data.: E. R. W. 1898.