Teologiczna wizja dziejów w pismach metropolity lłariona / Wacław Hryniewicz OMI. - Hryniewicz, Wacław (1936-2020)
1. Historiozofia Iłariona a wymogi hermeneutyki. 2. Dziejowa rola chrześcijaństwa. 3. Chrystus jako centrum dziejów ludzkich. 4. Opatrznościowa rola ludzi i wydarzeń w dziejach narodu. 5. Łaska Boga a niewierność narodu.