Praktyka lectio divina w wymiarze historycznym / Jarosław M. Popławski. - Popławski, Jarosław M. (1963- ).
1. Biblia jako źródło lectio divina. - Stary Testament. - czasy Nowego Testamentu. 2. Czasy Ojców Kościoła. - tradycja wschodnia. - tradycja zachodnia. 3. Lectio divina w tradycji monastycznej. 4. Czasy średniowiecza. 5. Czasy nowożytne.