Juliusz Słowacki - Balladyna : Tragedia w 5 aktach z epilogiem / Państwowy Teatr "Wybrzeże". (Państwowy Teatr "Wybrzeże", 1956)
Program teatralny premiery w Teatrze Dramatycznym w Gdyni 1.02.1956 r. Inscenizacja i reżyseria: Tadeusz Żuchniewski, scenografia: Jadwiga Przeradzka, kierownik literacki: Sylwia Janowicz, muzyka: Marian Stroiński.