Krzemieniec - Pieniążek, Józef (1888-1953). ([Lwów, 1921)
Widok na znajdujący się wówczas w Krzemieńcu dom z podcieniem wspartym na dwóch kolumnach.
Sygnatura wyrytowana na płycie, na odbitce w pr. d. rogu "J. Pieniążek"; druga sygnatura - poniżej odbitki ołówkiem "J. Pieniążek".
Tytuł i słabo czytelna data rytowane na płycie, na odbitce w l.d. rogu: "Krzemieniec 192...".
Miejsce na podst. działalności autora.
Grońska, Maria, Grafika w książce, tece i albumie, Wrocław, Warszawa, Kraków 1994
Pieniążek, Józef, Krzemieniec. Miasto rodzinne Juliusza Słowackiego, Lwów 1927
Keywords: Słowacki, Juliusz -- (1809-1849) -- rezydencje i miejsca pobytu -- Ukraina -- Krzemieniec; Krzemieniec (Ukraina) -- w sztuce; Kresy Wschodnie -- 1900-1945 -- wydawnictwa ilustrowane