Ex Libris Dr. Tadeusz Spitzer / Józef Pochwalski. - Pochwalski, Józef Mikołaj (1888-1963) (1935)
Na pierwszym planie stojący mężczyzna z młotem w dłoniach, w tle wagony z węglem i zabudowania kopalniane, u góry dwie postacie kobiece, jedna z paletą i pędzlami, druga ze skrzypcami. U dołu napis: Ex Libris Dr. Tadeusz Spitzer. Sygn. aut. w obrębie kompoz., pod wyobrażeniem ołówkiem autograf aut.