Joh. Malachowski Cron Unter-Canzler von Pohlen - Bernigeroth, Johann Martin (1713-1767). (Lipsie, 1740)
Przedstawia portret Jana Małachowskiego (1698-1762), kanclerza wielkiego koronnego.
w Polu kompozycji pod portretem umieszczony na postumencie kartusz z opisem postaci.
Pod postumentem po prawej wygrawerowane: J. M. Bernigeroth sculpsit Lips. 1740.
Katalog portretów osobistości polskich i obcych. T. 3 / Biblioteka Narodowa. - Warszawa 1992
Napisy pod portretem w języku niemieckim.
Keywords: Grafika -- Niemcy -- 17 w; Grafika niemiecka