Urzeczeni morzem : leksykon / [red. Krystyna Kamińska, Ireneusz Krzysztof Szmidt ; oprac tekstu Józef Gawłowicz et al.]. - Gawłowicz, Józef (1942- ). (Biblioteka Literacka Arsenału, 2004)
Zbiór sylwetek i biografii pisarzy, poetów oraz publicystów i fotografików morskich - uczestników Szczecińskich Spotkań Marynistów z Czytelnikami organizowanych przez Akademię Morską w Szczecinie [et al.].