Ueberschwemmung der Nogat - Niederung 1888 Photgr. F. Surand. - Surand, Franz (Weichselstrombauverwaltung, 1888)
17 fotografii przedstawających powódź na Żuławach w marcu 1888 r. w miejscowościach: Janówka (niem. Jonasdorf), Elbląg (niem. Elbing), Krępki (niem. Zeyer), Nowa Cerkiew (niem. Neukirch), Błotnica (niem. Schlammsack), Mojkowo (niem. Möskenberg), Fiszewo (niem. Fischau), Mostek (niem. Rückfort).