Odyseja I, Scylla i Charybda I Kuran-Bogucka. - Kuran-Bogucka, Irena (1920-1995) (1969)
Przedstawia antyczny statek żaglowy pomiędzy parą potworów: na pierwszym planie po prawej sześć wężowych głów; po lewej paszcza potwora z otwartym pyskiem.