Ex Libris Edmvndi Majkowski R. Mękicki. - Mękicki, Rudolf (1887-1942) (1921)
Przedstawia widok na wzgórze wawelskie przez ostrołukowe okno oplecione kolczastą roślinnością, na obramowaniu okna dwie tarcze: z lewej z orłem, z prawej: ukoronowana litera K. Przed oknem stoi postument, na nim na poduszce leżą: korona, jabłko i berło królewskie oraz ostrogi, u dołu napis: Ex Libris Edmvndi Majkowski. Pod wyobrażeniem ryte nazwisko aut. i data.