Stanislaus Aloys Rossolkiewicz ([Gdańsk (?) : s.n., 1855)
Przedstawia portret w popiersiu Stanisława Alojzego Rosołkiewicza, od 1818 r. proboszcza Kaplicy Królewskiej w Gdańsku, szambelana papieski i dziekan Gdańska, a w latach 1818-21 wikariusz apostolski.
Poniżej kompozycji, centralnie: "STANISLAUS ALOYS ROSSOLKIEWICZ: / Ehrendomherr von Lemberg u. Culm, Bischöflicher Delegat, Dechant u. Pfarrer bei der Königl. Kapelle zu Danzig u. Prange- / nau, Königl. Kreis-Schulen-Inspector des Danziger u. Dirschauer Inspectionskreises, Mitglied der städtischen Schul- / Deputatien, Religionslehrer für die katholischen Gymnasiasten hieselbst, Ehrenburger Danzigs, Ritter des Rothen / Adler Ordens III Klasse mit der Schleife".
Miejsce wyd. i dat. wg biografii portretowanego.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014
Keywords: Portrety -- Polska -- Gdańsk -- 19 w