Ex Libris Dr Jerzego Danko - Grabowski, Edward (1904-1966).; Danko, Jerzy (1960)
Przedstawienie podzielone na dwie części, na jednej chłopiec i dziewczyna idący w góry, na drugiej na tle figury Temidy mężczyzna w todze i birecie, z uniesoną ręką i książkami pod pachą. U dołu głowa mężczyzny pochylonego nad otwartą książką. Napis u dołu: Ex Libris, wzdłuż krawędzi: Dr Jerzego Danko, wzdłuż drugiej krawędzi ołówkiem nazwisko artysty i data. Sygnatura artysty w obrębie kompozycji.
Keywords: Ekslibrisy -- Polska -- 1945-1970.