Riga Die Hauptt Statt in Infflantt. - Braun, Georg (1541-1622); Hogenberg, Franz (1538-ok. 1590) ([Kolonia], 1581)
Przedstawia widok ogólny miasta Ryga. Na pierwszym planie rzeka Dźwina, na niej statki i łodzie.
W górnej części kompozycji pośrodku tytuł na tle nieba, bez kartusza: Riga die hauptt Statt in Lifflantt. Ilustracja drukowana w "Civitates Orbis Terrarum", t.3, Kolonia 1581.
Nad pięcioma głównymi budowlami miejskimi podpisy identyfikujace. Podpis identyfikujący umieszczony również na rzece.
W prawym dolnym rogu pola kompozycji kartusz z napisem : "Riga, Percommode ad Duna Amnem Sita, Emporium Celebre, et Livoniae Metropolis".
Na odwrocie drukowany opis miasta.
Data, wydawca i miejsce wydania na podstawie odnośnika bibliograficznego.
https://antiquariat-krak.com.pl 24.09.2025
Keywords: Hogenberg, Frans -- (1535-1590); Weduta; Ryga (Łotwa ; okolice); Grafika niemiecka; Miedzioryt barwny