[Muzykanci] / Z. Hiszpańska. - Hiszpańska-Neumann, Maria (1917-1980) (1938)
Przedstawia trzech muzykantów grających na ulicy przed budynkiem kamienicy. Przysłuchuje im się trójka dzieci, stojących na pierwszym planie kompozycji, po lewej, z głębi zaś stojąca w drzwiach kamienicy kobieta oraz - obok niej - inna, mniej wyraźna postać.