Z cyklu kontynenty, IV Afryka I. Kuran-Bogucka. - Kuran-Bogucka, Irena (1920-1995) (1958)
Przedstawia półnagiego, czarnego mężczyznę w tańcu na tle innych członków plemienia, trzymających tarcze i wółcznie.