Metafory nowoczesnej przemocy : o dwu obrazach okrucieństwa wobec zwierząt w twórczości Bolesława Prusa - Poniatowska, Izabela (2018)
Anielka, Ze wspomnień cyklisty, metafory współczesnej przemocy.
Tytuł nagłówkowy.
Bibliografia na stronach 121-124.