Artyści znad jezior lombardzkich w nowożytnej Europie : prace dedykowane pamięci Profesora Mariusza Karpowicza / pod redakcją Renaty Sulewskiej i Mariusza Smolińskiego. (Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie : Instytut Historii Sztuki UW, 2015)
Materiały z międzynarodowej konferencji naukowej, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, 3-4 kwietnia 2014 r., zorg. z okazji 80-tych urodzin prof. M. Karpowicza.