Stanisław Ignacy Witkiewicz - Szewcy : Naukowa sztuka ze "śpiewkami" w 3 aktach / Państwowy Teatr "Wybrzeże". (Państwowy Teatr "Wybrzeże", 1957)
Program teatralny premiery w Teatrze Dramatycznym w Gdyni 2.10.1957 r. Reżyseria: Zygmunt Hübner, scenografia: Janusz Adam Krassowski, kierownik literacki: Walerian Lachnitt, kierownik muzyczny: Wanda Dubanowicz.