[Widok z Szafarni na Ołowiankę i Długie Pobrzeże z 24 lutego 1826] A. Egger. - Egger, A. (17..-18..) (1826)
Przedstawia widok w kierunku północno-zachodnim na zabudowę Długiego Pobrzeża z Żurawiem, ujęty z nabrzeża przy ul. Na Stępce. W tle widoczna wieża kościoła św. Jana oraz św. Mikołaja. Centrum kompozycji zajmują wody Kanału Nowej i Starej Motławy, które łączą się w jeden nurt po zachodniej stronie wyspy Ołowianki.