[Widok z Szafarni na Ołowiankę i Długie Pobrzeże z 24 lutego 1826] - Egger, A. (17..-18..). ([Gdańsk], 1826)
Przedstawia widok w kierunku północno-zachodnim na zabudowę Długiego Pobrzeża z Żurawiem, ujęty z nabrzeża przy ul. Na Stępce. W tle widoczna wieża kościoła św. Jana oraz św. Mikołaja. Centrum kompozycji zajmują wody Kanału Nowej i Starej Motławy, które łączą się w jeden nurt po zachodniej stronie wyspy Ołowianki.
Sygnatura po prawej u dołu na marginesie na czarnym tle: "A. Egger"; poniżej: "24 Febr. 1826".
Miejsce wyd. wg tematu i działalności aut. Dat. powst. odnotowana w podpisie.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014
Keywords: Żuraw Wielki (Gdańsk, Polska ; brama).; Gdańsk (Polska) -- 19 w. -- widoki