Abraham Calovius. ([Niemcy], 1672)
Przedstawia portret w półpostaci Abrahama Calova (1612-1686), rektora Gimnazjum Akademickiego w Gdańsku, w ozdobnym kartuszu, w otoczeniu ksiąg.
Autor nieznany, praca niesygnowana.
W polu kompozycji, ponad głową portretowanego banderola z inskrypcją i datą: Abraham Calovius S. S. Theol. D. Professor Public Primarius in Academia Witebergensi, et Circuli Electoralis Saxonici Superintendens Generalis. Anno Christi MDCLXXII Aetatis LX.
Miejsce i czas powstania na podstawie działalności portretowanego.
Keywords: Grafika -- Niemcy -- 17 w