Ex Libris Tadeusza Ławickiego / M. Kulikowska. - Kulikowska, Maria (1895-1989) ([wydawca nieznany], 1945)
Na tle fal syrenka siedząca na księdze, trzymająca w jednej ręce wagę szlkową, w drugiej żaglowiec. U dołu z lewej strony napis: Ex Libris, z prawej na wstędze: Tadeusza Ławickiego. Sygnatura artysty w obrębie kompozycji.