Demokracja na fundamencie prawdy - Bortkiewicz, Paweł (1958- ). (2001)
1. Niejednorodność pojęcia i rzeczywistości. 2. Konieczność fundamentu prawdy o człowieku. 3. Konieczność prawdy o warunkach życia społecznego. 3.1. Wolność. 3.2. Solidarność i współuczestnictwo. 3.3. Pluralizm.
Tytuł nagłówkowy.
Keywords: Prawda; Katolicyzm; Demokracja; Katolicka nauka społeczna; Artykuł z pracy zbiorowej