Obchody świąt państwowych w latach 1944-1955 jako forma utrwalania rządów komunistycznych w Polsce / Kazimiera Jaworska. - Jaworska, Kazimiera (1959- ).
1. Geneza świąt państwowych. 2. Kształtowanie nowej polskiej obrzędowości od 1944 r. 3. Polityczne aspekty deprecjacji święta 9 Maja. 4. Polityczne święta państwowe nowego ustroju. 5. Zmiana rytuałów państwowych w latach 1949-1955. 6. Elementy celebry pierwszomajowej. 7. Kwestia uczestnictwa w pochodzie. 8. Święto Odrodzenia. 9. Rocznica wybuchu wielkiej socjalistycznej rewolucji październikowej.