Błogosławieństwa ewangeliczne wezwaniem do uczestnictwa w postawie i życiu Jezusa Chrystusa / Stanisław Zarzycki. - Zarzycki, Stanisław T. (1955- ).
1. Serce - "postawa serca". 2. Objawienie "Serca Bożego" i "serca nowego człowieka". - progresywna interioryzacja religijnego doświadczenia Izraela. - błogosławieństwa wyrazem "postaw" Serca Jezusowego. - próba opisu struktury postawy Chrystusa. 3. Postawy odpowiedzi na objawione w Chrystusie błogosławieństwa. - nowa świadomość poznawcza. - wolitywno-afektywny wymiar postawy odpowiedzi na wartość królestwa Bożego - dar uszczęśliwienia. - uczestnictwo w zbawczym działaniu Chrystusa.