Ex Libris Antoniego Ratajczaka - Kelma, Czesław (1912-1980).; Ratajczak, Antoni ([S. l.], 1979)
Przedstawia zanurzony w morzu okręt podwodny z napisem: Orzeł, nad wodą wśród promieni ptak trzymający w dziobie Order Virtuti Militari, niżej napis: Maj 1940. U góry na polskiej banderze napis: Ex Libris, niżej Antoniego Ratajczaka. Sygn. aut. i data w obrębie kompoz.