Teologia uniwersytecka na Górnym Śląsku / Damian Zimoń. - Zimoń, Damian (1934- ).
Teologia na areopagu nauki jako integralna część jego gremium. Udział teologii w rozwoju górnośląskiego środowiska naukowego i intelektualnego. Profesorowie katowickiego środowiska teologicznego i ich dorobek naukowy. Racje Kościoła oraz katowickiego środowiska naukowego przemawiające za obecnością w nim teologii. Opinie niektórych autorytetów kościelnych i świeckich.